Van uit de trein gezien

Ik reis vaak met de trein en vind het dan prettig om uit het raam te kijken hoe het landschap aan je voorbij trekt. Regelmatig zie ik dan gebouwen of iets anders waarvan ik me afvraag wat het is. Omdat vermoedelijk meer reizigers zich dat zullen afvragen ben ik begonnen uit te zoeken langs welke landschappen, stations en karakteristieke bouwwerken je met de trein komt. Je stuit dan vaak op interessante en soms ook verrassende dingen. Per traject heb ik een beschrijving te geven aangevuld met foto’s vanuit het raam. Ik ben begonnen met een rondje langs de vier grootste steden, geleidelijk zullen er meer volgen. Met name het stedelijk landschap verandert snel. Ontdekt u zaken die niet meer actueel zijn of heeft u interessante aanvullingen, geef het door. 

Bij de afbakening van de trajecten ben ik uitgegaan van intercity stations, waar je zou kunnen overstappen op een trein naar een ander intercity  station. De kilometrering is niet de officiele van de NS, wat betreft de richting is dit wel het geval. 

Veel gegevens heb ik gehaald uit Wikipedia en uit de vele sites beheerd door trein- en spoorliefhebbers en verder uit een aantal standaardwerken zoals Spoorwegen in Nederland vanaf 1834, 400 jaar openbaar vervoer in Nederland en Van transport naar mobiliteit.   

 

Amersfoort - Deventer

Amersfoort - Zwolle

Amsterdam - Schiphol

Amsterdam - Utrecht

Breda - Dordrecht

Den Haag - Rotterdam

Dordrecht - Rotterdam

Gouda - Den Haag

Gouda - Rotterdam

Utrecht - Amersfoort

Utrecht- Arnhem

Utrecht - Den Bosch

Utrecht - Gouda

Zwolle - Assen

Roosendaal - Vlissingen