Station Gouda Westkaap

Station Gouda Westkaap

De wijkkrant bericht maandelijks over de werkzaamheden rond het station in onze wijk, maar wist u dat er nog een station in Gouda is? En dan bedoel ik niet Gouda Goverwelle, maar het station van Gouda in de provincie Westkaap in Zuid-Afrika. We kwamen er de vorige maand langs op onze reis van Kaapstad naar Namibië. Het plaatsje heeft nog geen 3500 inwoners. Er is helemaal niets te beleven. Het bestaat uit wat rommelige straten zonder duidelijk centrum, maar wel met een kerk, een school en een bibliotheek.

Dan zien we een bord dat verwijst naar het station. Dat stuurt ons een grindweg op, wat onze verwachtingen enigszins tempert. Na een paar honderd meter stuiten we op een hek met daarop een bord “Gouda station”. Het “stationsplein” is volledig verlaten en ik stap uit om poolshoogte te nemen. Ik kom in een oven terecht, de thermometer wijst 42 graden aan. Ook voor deze regio en dit jaargetijde (zomer) uitzonderlijk warm. Er loopt toch nog een man rond. Ik spreek hem aan en hij blijkt de stationschef te zijn. Hij laat me vol trots zijn station zien. Het complex is pas twee jaar geleden volledig vernieuwd. Hij heeft daar een eigen kantoortje. Hij verricht alle taken die bij een station horen. Gevraagd naar de dienstregeling verzekert hij mij dat er elke ochtend vroeg een trein stopt richting Kaapstad, die de reizigers rond een uur of zeven ‘s avonds weer terugbrengt.

Ik vertel hem over Gouda in Nederland en dat ik vlakbij het station woon, maar zijn reactie verraadt dat hij geen weet heeft van het bestaan van nog een Gouda, laat staan van een station waar 30 treinen per uur stoppen. Hij wil nog wel kwijt dat het leven als stationschef geen vetpot is. Hij wijst naar de overkant van het spoor waar hij woont. In zijn “tuin” staat een kudde geiten. Als bijverdienste verkoopt hij namelijk geitenkaas. Ik geef hem onze laatste meegereisde stroopwafel en we nemen als goede vrienden afscheid.

IMG_6665