Toelichting

Bij de snelwegen die ik hier beschrijf gaat het hoofdzakelijk om interessante dingen die je kunt zien langs de weg. Soms met wat achtergronden over het landschap en de gebouwen. Voor alle overige informatie kun je terecht op diverse websites. Ik noem er een aantal:

  • voor verkeersinformatie zie: https://www.rwsverkeersinfo.nl/ of https://www.anwb.nl/verkeer/

  • voor alle technische informatie: kijk op Wikipedia bij de betreffende snelweg. Alle afritten staan er vermeld, het aantal rijstroken per traject met de toegestane maximum snelheid, de ecoducten, de aanleggeschiedenis en nog veel meer. Op https://www.wegenwiki.nl/ vind je die informatie ook en meestal nog uitgebreider, o.a. met vermelding met de verkeersintensiteiten.

  • Op de site https://www.autosnelwegen.net/ vind je per snelweg een schematische weergave van de route met de de afslagen, benzinestations met de bijbehorende hectometrering.

  • Mocht je geïnteresseerd zijn in de locatie van een bepaalde hectometerpaal dan kun je die opzoeken op https://www.hmpaal.nl/

  • Op youtube kun je van veel autosnelwegen dashcambeelden bekijken.

  • Op https://www.wegenforum.nl/ is ook informatie te vinden en kun je als je lid wordt deelnemen aan discussies over bepaalde thema’s en vragen stellen.

De beschrijving van wat je kunt zien langs de snelweg heb ik gedaan met behulp van Google Earth streetview. De beelden zijn over het algemeen recent, vaak nog geen jaar oud. Ook de foto’s heb ik hiervan gedownload. Dat werkt goed en is kwalitatief beter dan wanneer je ze zelf vanuit de auto neemt en bovendien veel veiliger.

Alle informatie over wat er te zien is heb ik van betrouwbare internetsites gehaald meestal dubbel gecheckt. De overzichtskaartjes zijn overgenomen van wegenwiki.

Ik heb me voornamelijk beperkt tot min of meer permanente dingen die je kunt zien. Toch zullen er gebouwen zijn die worden gesloopt of onzichtbaar worden en natuurlijk kan er wat nieuws verrijzen wat interessant is. Ik houd dat niet systematisch bij. Dus als u aanvullingen heeft laat het me weten.