Japan

We wilden al heel lang naar Japan. Vanwege corona moesten we dit een paar jaar uitstellen. In het voorjaar van 2023 kwam het er toch van. Alleen niet op de manier die we oorspronkelijk hadden gepland, namelijk via Rusland met de Transsiberie express. De oorlog in Oekraine stak daar een stokje voor. Om het te laten passen in ons gefaseerd rondje om de wereld over land en zee vonden we een alternatief in een cruise van Singapore naar Japan via Vietnam, Filipijnen en Taiwan. Op weg naar Singapore maakten we stopover van een paar dagen in Dubai en terug vlogen vanaf Zuid Korea. In Japan reisden met de trein in drie weken van Tokio naar Fukuoka met uitstapjes naar Kyosan en Nagasaki . Een bijzondere ervaring, waarvan ik op de pagina Sporen door Japan een apart verslag heb opgenomen.

japan route333
oost azie route332

Tempels

Japan staat bekend om zijn tempels. Er zijn er dan ook duizenden van, zowel Shintotempels als Boeddhistische tempels. Religie is verweven met het dagelijkse leven. De tempels worden druk bezocht en in vrijwel in ieder huis staat een huisaltaar. Daarnaast zijn er veel kloosters. Een vast kenmerk van de tempels en kloosters zijn de poorten, vaak oranje gekleurd. We bezochten tempels in Tokio, Kioto, Nara (met de heilige herten), Kyosan (waar we ook in een klooster sliepen) en Fukuoka. Er is een pelgrimstocht op het eiland Shokoku uitgezet, die je langs 88 tempels voert. We bezochten er 1 van: nr 79. Een heel bijzondere poort is die van het klooster op het eiland Miyajima. Deze staat in het water, maar valt bij eb droog.

  • IMG_3735
  • BN2A5014
  • IMG_3785
  • IMG_3997
  • IMG_4179
BN2A5039
BN2A5101
IMG_3631

Tempels zijn ook de locaties waar bruiloften plaats vinden. In Tokio waren we op een zondag getuige van wel zes bruiloften met het buidspaar in tradionele klederdracht op weg van de ceremonie naar de fotoshoot.

Boeddha zagen we in duizendvoud, in boeddhistische tempels (o.a. op Miyajima) en op kerkhoven (Kyosan). De boeddha beelden met rode mutsjes zijn zogenaamde Jizo’s, de beschermer van kinderen. 

  • BN2A5094
  • BN2A5082
  • BN2A5085
  • IMG_3455 - kopie
  • BN2A4904 - kopie
  • IMG_3966 - kopie
  • IMG_3919 - kopie
  • BN2A4971 - kopie
  • IMG_3953
  • IMG_3950 - kopie

Tuinen

Japan is ook beroemd om zijn tuinen. We bezochten een van de mooiste in Takamatsu op het eiland Shikoku. Maar ook in Tokio en Kioto zagen we prachtige tuinen. We waren te laat voor de kersenbloesems. Die bloeien al begin april in Midden Japan. Daarentegen stonden de azalea’s en pioenrozen volop in bloei in de periode dat wij er waren. De Japanners weten ook hun eigen tuinen, hoe klein ook, om te vormen tot een kunstwerk. Vooral aan de bomen wordt veel aandacht besteed. Door heel secuur te snoeien krijgen ze prachtige vormen. Bekend zijn de miniatuuurbomen in potten (de bonsai). Soms bestaat een tuin alleen uit grote stenen, zorgvuldig geplaats rondom een vijver. In de vijver zwemmen vaak kleurrijke koi karpers. 

IMG_3659

Vulkanen

Japan is ook het land van de aardbevingen en vulkanen. De heilige berg Fuji ontbreekt in geen enkele fotoreportage van Japan. Wel in dit verslag, want de vulkaan was gehuld in nevelen. Fuji foetsi dus. Dat is hij overigens gemiddeld op 50% van de dagen. Op de foto rechts zou hij bij helder weer te zien moeten zijn.  Als alternatief bezochten we het vulkanisch gebied bij Hakone. 

IMG_3677
IMG_3469
IMG_3556

Dicht bevolkt

Japan heeft ruim 125.000 inwoners. Dat betekent met een oppervlak van 378.000 km2 een bevolkingsdichtheid van 322 per km2. De agglomeratie Tokio (inclusief Yokomama en ander aangrenzende steden) heeft 40 miljoen inwoners. Je kunt je voorstellen dat het op straat en in het verkeer erg druk is. Ook op de stations is het hectisch, maar de japanners zijn zeer gedisciplineerd en stellen zich netjes op in rijen op de perrons. Ook bij winkels zie je altijd keuige rijen. Wij logeerden vlakbij station Shibuya met daarnaast de bekende Shibuya crossing. Interessant om te kijken wanneer het voetgangerslicht op groen springt.

 

  • BN2A4883
  • BN2A4885
  • BN2A4879

Het verleden

Behalve  de tempels en enkele, merendeels gerestaureerde, paleizen van keizers en shoguns zijn er niet veel historische gebouwen te zien. In de Tweede Wereldoorlog zijn de meeste steden door brandbommen verwoest. Dat is niet zo bekend misschien omdat de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki de geschiendenis overheersen. Wij bezochten het herdenkingscomplex in Hiroshima waar de uitwerking van de bom aan de hand van afschrikwekkende foto’s werd gepresenteerd. Op de foto rechts is het gebouw te zien dat men als herinnering en waarschuwing heeft laten staan.

BN2A5131
BN2A5115

Relatie met Nederland

Nagasaki is niet alleen bekend vanwege de atoombom, maar ook vawege de exclusieve handelsrelatie met Nederland van de 17-de tot midden 19-de eeuw. De handelspost Decima, slechts een kunstmatig eilandje van ca 65 bij 125 meter, is volledig in de oorspronkelijke staat gerestaureerd. We hebben het bezocht, helaas in de stromende regen. Beter weer was het de volgende dag in Huis ten Bosch, ca. 50 kilometer ten noorden van Nagasaki. Hier heeft de Japanner Kamichika, die zo zeer onder de indruk was van Nederland tijdens zijn reis door Europa, dat hij een thema park heeft laten bouwen waar een groot aantal Nederlandse monumentale gebouwen op ware grootte zijn nagebouwd. Je herkent op de onderstaande foto’s het de Domtoren, het Centraal station van Amsterdam, de Amsterdamse grachten en uiteraard Huis ten Bosch. In de diverse gebouwen is van alles te beleven, zodat je er makklijke een dag zoet kunt brengen.

 

IMG_4036
IMG_4132
  • IMG_4107
  • IMG_4068
  • IMG_4047
  • IMG_4095
20230511_130515

Na dit “weerzien” met Nederland kwam ook een einde aan onze trip door Japan. Vanaf Fukuoka staken we met een snelle boot over naar Busan in Zuid-Korea en verder met de hogesnelheidstrein naar Seoul om van daar terug te vliegen naar Schiphol.