In de voetsporen van Sint Patrick

Na de pelgrimsroute van Santiago en Rome voltooid te hebben, speurden we in 2017 naar een derde pelgrimage. Ons oog viel op Croagh Patrick, de heilige berg van Ierland gewijd aan de beschermheilige van dat land. Immers, onze “aanlooproute” had ons in de jaren ervoor al tot Ruthin in het oosten van Wales gebracht. Dan ben je al een heel stuk op weg. Maar eigenlijk, vinden we, begint deze pelgrimage in de kathedraal van St.Patrick in Dublin.

 

DSC02161
Sint Patrick (Patricius) leefde van eind vierde eeuw tot 17 maart 461. Hij volgde een priesteropleiding in Auxerre. Paus Celestinus gaf hem daarna de opdracht om het heidense Ierland te kerstenen. Hij werd daar bisschop en stichtte er honderden kerken. Hij leidde een ascetisch leven. Zo vastte hij veertig dagen boven op een hoge berg aan de westkust in het graafschap Mayo. Reden waarom deze berg naar hem vernoemd is. Hij is in de loop der eeuwen uitgegroeid tot beschermheilige van Ierland. En 17 maart is een nationale feestdag geworden (Saint Patricks day).
DSC02551
DSC02944

Croagh is Iers voor berg. De Croagh Patrick is 764 meter hoog. Hij ligt aan de westkust bij het plaatsje Murrisk niet ver van Westport. De pelgrimage bestaat eigenlijk alleen uit de klim naar de top. Bij Murrisk is een informatiecentrum en van daar begint het pad naar de top. De klim duurt gemiddeld ca 2 uur, de afdaling 1 ½ uur. Er bezwijken regelmatig mensen onderweg. Zeker op Reek Sunday, de laatste zondag van juli, wanneer zo’n 20-30 duizend mensen de tocht maken, soms met kleine kinderen en vaak zonder goed schoeisel of warme kleding (het kan boven wel 10 graden kouder zijn dan aan zee).
Op de top staat een kapelletje. De koster klimt 3 keer per week naar boven voor onderhoudswerkzaamheden. Je hebt vandaar een geweldig uitzicht. De top moet dan niet in de wolken zijn, wat ons overkwam. Maar ook de mist heeft zijn charme.

Meer over de beklimming van deze berg vind je hier.

  • DSC02842
  • DSC02907
  • DSC02959
  • DSC02966
  • Saint Patricks Cathedral in Dublin

    Saint Patricks Cathedral in Dublin

  • Royal Canal way

    Royal Canal way

  • DSC02318
  • DSC02400
  • DSC02574
  • DSC02358
  • DSC02466
  • DSC02476
  • Abdij van Ballintuber

    Abdij van Ballintuber

Er zijn twee bewegwijzerde wandelroutes naar Murrisk: vanaf de abdij van Ballintuber (33 km) en vanaf Balla (61 km). Kies je ervoor om vanaf de Sint Patricks kathedraal in Dublin te lopen, dan kun je gebruik maken van de Royal Canal way, een mooi en gemakkelijk wandelpad over het jaagpad van het 200 jaar oude kanaal. Het loopt van Dublin naar Cloondara en is 145 km lang. Het heeft 46 sluizen die met de hand bediend moeten worden. Het kanaal wordt misschien daarom nauwelijks bevaren, maar er is wel een gids uitgegeven voor recreatievaarders die ook interessante informatie geeft voor wandelaars en fietsers (Guide to the Royal Canal, uitgegeven door Waterways Ireland, de beheerder van het kanaal). Op hun website en dat van de Inland Waterways Association of Ireland is informatie over het kanaal te vinden. Een artikel over dit kanaal staat hier.
Er zijn geen pelgrimsherbergen onderweg, maar wel voldoende hotels en B&B’s. Van Cloondara naar Balla moet je zelf je route bepalen. Er zijn geen wandelroutes door de velden op basis van Right of Way zoals in Engeland. Je bent dus aangewezen op de openbare wegen. De “witte” weggetjes op de topografische kaarten zijn prima om over te wandelen. Je moet dan wel soms omwegen maken om drukke wegen te vermijden. De gedetailleerde topografische kaarten kun je bekijken op de websites van de Ordnance Survey Ireland en map.geohive.ie. Vanuit de laatste bron kun je ook printen.

DSC02684
Op weg naar Balla kun je het plaatsje Knock in je route opnemen. Het is een bekend bedevaartsoord, vergelijkbaar met Lourdes en Fatima. Op 21 augustus 1879 verschenen Maria, Jozef en Johannes aan 15 dorpsbewoners op de gevel van de kerk. Sindsdien wordt het bezocht door pelgrims, nu wel 500.000 per jaar. Voor de pelgrims is zelfs vlakbij het dorp een vliegveld gebouwd. In juni 1993 bezocht Paus Johannes Paulus II de gedenkplaats.
DSC02688
Wil je vanuit Nederland naar Ierland lopen (en varen) dan kun je grotendeels gebruik maken van bestaande lange afstandspaden. In Nederland kun je via het LAW netwerk naar Hoek van Holland lopen en daar de boot nemen naar Hull. Vandaar neem je de Trans Pennine Trail naar Liverpool. Dit is onderdeel van de Europese wandelroute E8. Die gaat verder over het Wales Coastpath naar Holyhead. Vandaar is er een veerdienst naar Dublin. Je kunt in Hoek van Holland ook de boot nemen naar Harwich. Je komt dan wat ongelukkig uit. Je zult via lokale lange afstandpaden je weg moeten zoeken naar Wales, waar je het kustpad op kunt pakken. Harvey maps geeft een Long Distance Path Chart uit waar alle paden opstaan. Wij zijn jaren geleden al van Hoek van Holland via het Deltapad naar Sluis gelopen en vandaar via de GR 5A langs de Belgische kust naar Oostende. Toen we wederom een paar jaar later van die plaats naar Dover wilden oversteken bleek de veerdienst opgeheven. Doorlopen naar Duinkerken of Calais zou kunnen, maar het probleem is dat men vanuit die havens geen voetgangers meeneemt. Je kunt natuurlijk wel met de trein naar Dover. Vandaar af heb je grofweg twee mogelijkheden. Je kunt de North Downs way nemen naar Farnham. Je kunt dan onderweg Canterbury aandoen. Niet de eerste de beste pelgrimsplaats en startpunt van de Via Francigena. Van Farnham moet je je eigen weg zoeken naar Wales via lokale LAWpaden. Met behulp van Ordnance Survey kaarten kun je ook daar van afwijken: het land is bezaaid met onbenoemde voetpaden, aangegeven met een simpele wijzer met “foothpath”. Wij hebben vanuit Dover ervoor gekozen deels langs de kust naar Eastbourne te lopen en daar de de South Downs way te nemen naar Winchester. Vandaar over lokale paden via Salesbury en Bath naar Chepstow in Wales, waar het Offa’s Dyke path begint. Dit gaat langs de grens met Engeland naar de noordkust van Wales. Hier kun je verder het kustpad naar Holyhead kunt volgen. Van de genoemde paden zijn wandelgidsen verkrijgbaar. Zie o.a. www.nationaltrail.co.uk
  • Krjtrotsen bij Easbourne

    Krjtrotsen bij Easbourne

  • South Downs way

    South Downs way

  • Koolzaadvelden

    Koolzaadvelden

  • De brug over de Severn naar Wales

    De brug over de Severn naar Wales

  • Chepstow castle

    Chepstow castle

  • Op weg naar Snowdonia

    Op weg naar Snowdonia

  • DSC01886
  • de haven van Holyhead

    de haven van Holyhead

IMG_6201-bewerkt