De reis
In de herfst van 2017 vlogen we via Singapore naar Darwin om onze wereldreis te vervolgen. We huurden een camper en reden daarmee over de Stuart highway naar de Zuidkust en over de Great ocean road naar Melbourne en verder naar Sydney.
Aansluitend vlogen naar Auckland op het Noordereiland van Nieuw Zeeland en gingen wederom per camper zuidwaarts via het vulkanische plateau naar de hoofdstad Wellington en staken daar over naar het Zuidereiland. We volgden de imposante westkust naar het fjordengebied in het Zuiden om langs de oostkust terug te gaan naar Christchurch, het eindpunt van deze reis. In totaal legeden we ruim 10.000 kilometer af.
Het hoge noorden
Darwin is de hoofdstad van het Northern Territory. Het is er tropisch warm. In de kleine stad is niet veel te beleven. De meeste mensen reizen door naar het Kakadu National park verder naar het oosten met zijn krokodillen en rotstekeningen van de aboriginals. Zij kwamen zo’n 50.000 jaar geleden hier naar toe vanuit Azie. Ze maken nu maar 2,5 % van de bevolking uit. De meeste wonen in het Northern Territory.
Het red centre
De Stuart highway is bijna 3000 kilometer en loopt van Darwin naar Porth Augusta. Hij gaat dwars door het droge red centre van Australie. De kleur rood domineert hier inderdaad. Het toeristich hoogtepunt is Uluru (vroeger Ayers rock genoemd). Het is een voor de aboriginals heilige rots, die eenzaam uitsteekt boven de vlakke prairie. Doorgaans is het hier erg heet. Wij waren er echter op de enige paar dagen in het jaar dat het er regent. Op zich een bijzondere ervaring. Verder naar het zuiden ligt Coober Pedy met zijn opaalmijnen en bijzondere rotsformaties. Er groeit hier helemaal niets meer. Een 5000 km lang hek moet de dingo’s (wilde honden) scheiden van de schapenkuddes.
Great ocean road
De route langs de kust tussen Adelaide en Melbourne is zeer bijzonder vanwege de rotsformaties. De kliffen van kalksteen hebben door erosie de meest spectaculaire vormen aangenomen. De bekendste zijn de zgn 12 apostelen.
Sydney
Sydney is de oudste stad van Australië en ook de grootste (4,7 miljoen inwoners). Het is niet de hoofdstad, want dat is Canberra. Het symbool van de stad is het operagebouw aan de haven. Het is ontworpen door de Deense architect Jorn Utzon. Het werd in 1973 geopend. In de daken, die zeilen symboliseren, zijn meer dan een miljoen tegeltjes verwerkt. Een ander landmark is de Harbour bridge, de breedste boogbrug ter wereld. Het is mogelijk over de boog naar de top te lopen.
Nieuw Zeeland
In de 13-de eeuw vestigden de Maori’s zich vanaf de Polynesische eilanden in Nieuw Zeeland en noemden het Aotearoa. Ze maken nu 15% van de bevolking uit. De Engelsen veroverden het land in de 18-de eeuw. Het land heeft 4,5 miljoen inwoners waarvan een kwart in Auckland woont. In de stad worden regelmatig voorstellingen gegeven door Maori’s, waaronder de Hakadans.
Vulkanen en geisers
Het midden van het Noordereiland is een vulkanisch actief gebied. In het Tongarino National Park zijn een drietal vulkanen. Een er van, Mount Ruapehu, kwam in 2007 nog tot uitbarsting. Ten noorden ervan bij Rotorua zijn er allerlei geothermische verschijnselen zoals geisers en hete modderpoelen. Een van de plekken heet dan ook niet voor niets Hells gate.
Lord of the rings
De vulkanen, maar ook andere landschappen van Nieuw Zeeland vormden ideale locaties voor de opnamen van de trilogieën In de ban van de ring en de Hobbits. De vulkaan Ruapehu speelt in deze films een rol als Mount Doom. Niet alles is ruig in Nieuw Zeeland. Het lieflijk glooiende landschap oostelijk van Hamilton stond model voor De Gouw, de woonplaats van de Hobbits. De filmset van hun dorp (Hobbiton) is bewaard gebleven en is nu een grote toeristische attractie.
Alpen en fjorden
De westkust van het Zuidereiland is ruig en fotogeniek. Het is een aaneenschakeling van nationale parken. Aan de noordpunt het Abel Tasman National Park, vernoemd naar de Nederlandse ontdekker van Nieuw Zeeland (in 1642). Verder naar het zuiden liggen de spectaculaire pancake rocks, waar de golven met geweld op de rotsen beuken door zgn. blow holes. In het midden van het Zuidereiland liggen hoogste pieken met grote gletchers en in het zuiden ligt Fjordland met Sounds (fjorden), waarvan de meeste alleen vanuit zee te bereiken zijn. Toen wij er waren, begin november, sneeuwde het in de bergen en was de pas naar het beroemde Milford Sound gesloten. Het slechte weer leverde wel mooie foto’s op.
Dunedin en het oosten
Dunedin heeft een fraai stationsgebouw, gebouwd in 1906 in Vlaamse renaissancestijl. Van daaruit kun je een historische treinrit maken naar de Taieri rivergorge. Het heeft ook het steilste straatje ter wereld (met een helling van 30-35%). Aan de oostkust kun je albatrossen, zeehonden, dwergpinguïns en massa’s aalscholvers zien. De kust is wat rustiger; bijzonder zijn de Mouraki boulders in de zee ten noorden van Dunedin.
Christchurch
Christchurch is de grootste stad van het Zuidereiland. Het werd in 2010 en 2011 door zware aardbevingen getroffen. Die van 2011 verwoestte 800 historische gebouwen en kostte aan 185 mensen het leven. Ter nagedachtenis is eenzelfde aantal witte stoeltjes neergezet op een van de vele open plekken midden in de stad. Men is nog volop bezig met de wederopbouw.